Den som väntar på något gott skall längta – precis LAGOM länge

25.01.2015 16:33

                                                                                            Du och Jax <3


Precis nu får DU ett erbjudande. DU ska få möjligheten att kyssa din sedan länge Dröm-kvinna eller Dröm-man. Jax i sons of Anarchy, Johnny Depp från Pirates, Jennifer Lawrence från Hunger Games eller kanske Lucy Liu från Elementary?

Frågan är bara; Hur länge vill Du vänta? Beteendeekonomen George Lowenstein frågade sina studenter hur mycket de skulle vara villiga att betala för att få den efterlängtade kyssen, om den inträffade

1.     Direkt

2.     Om 3 timmar

3.     1 dygn

4. Om 3 dagar

5.     Om ett år

6.     Om 10 år

Det visade sig att studenterna var villiga att betala mest för kyssen om den inträffade…..  om 3 dagar! De var alltså villiga att betala mer för att vänta. Visst, studenterna var såklart inte beredda att vänta i 10 år, för vem vet om Jax hade hunnit bli skallig vid det laget. (Okej de sa inget om Jax, det hittade jag på. Men medge att tanken är fruktansvärd!!)

Det verkar inte logiskt – varför vänta när man kan maxa lyckan på en gång? Svaret studenterna gav är fint tycker jag. För det betyder att vi människor har en fantastisk förmåga att längta och fantisera. Om kyssen skulle inträffat på en gång, hade vi inte haft möjlighet att få välja kläder inför mötet, göra våra vänner avundsjuka eller övat tung-visp mot en tomat. Lyckan finns alltså inte i ett isolerat ögonblick – lycka är en process. Därför tycker jag, om möjligt, låt dig själv få längta lite då och då. Köp inte handväskan för lånade pengar som du egentligen inte har bara för att den står där framför dig och är såååå fiiiin. Spara ihop till den, längta, fantisera. Eller, om du inte klarar av det, inför åtminstone lördagsgodis.  

Över huvud taget - starta projekt där målet ligger en bit in i framtiden. För så fort väskan är köpt, godiset är uppätet, resan är slut – ja, då är det slut. (Om du inte råkar vara duktig på att se tillbaka på ditt liv och njuta, som du annars kan läsa om här https://www.vardagspsykologi.se/news/darfor-kan-dina-selfies-boosta-din-lycka/)

 

KRAM Linnea

Ps. That Kiss Will Happen......