Du är lite bättre än alla andra

11.02.2015 09:40

 

1. Vi ser det vi förväntar oss att se

2. Vi ser det vi vill se

 

 

Det kanske kan förklara varför…

… De flesta anser sig vara lite mer intelligenta, lite snällare och lite bättre bilförare än genomsnittet.

94 % av de tillfrågade professorerna på Universiteten ansåg sig vara bättre på sitt jobb än medelproffessorn.

70 % av ”high school seniors” tyckte att de var över medel i ledarskapsförmåga. (2 % skattade sig som under medel)

0 % av de nygifta trodde att det fanns en risk att de skulle komma att skilja sig. (Ca 40 % skiljer sig i USA) *The optimism bias*. Se mer om det här www.ted.com/talks/tali_sharot_the_optimism_bias

Don't belive everything you think - Thomas Kida

 

 

Det kallas "Halo effect" när vi utifrån en känd egenskap tillskriver andra människor ytterligare sidor som de kanske inte har. Exempel:

Personer som uppfattas som vackra tillskrivs ofta ytterligare attribut som "glad", "bra personlighet" och att de "utför sitt jobb med bättre kvalité än genomsnittet".

Ledare inom militären, som uppfattade sina underordnade som intelligenta, beskrev också att dessa hade "bättre karaktär" och "bättre ledarskapsförmåga" än de andra underordnade.

En känd författare vann första pris i tävlingen National Book Of Fiction, men när man senare lät dela ut boken utan författarens namn på exemplaret till diverse bokförlag ville inte en enda publicera den.

Alltså – vi vill gärna att vad vi ser och uppfattar ska passa in i vår världsbild. Det är svårt att se motstridiga sidor hos samma person. Våra vänner ska vara felfria, statsministern ska inte fippla med Toblerone, den kända författaren ska alltid skriva bra böcker, snygga människor ska vara glada, intelligenta människor ska ha god karaktär och inte missbruka sin kompetens och vi själva (framförallt) är och förblir perfekta.

Ni förstår själva var jag vill komma med detta, eller hur? Bli inte förvånade när det kommer fram att er elaka granne också är en sann djurvän, din miljösorterande vän tjuvåker i kollektivtrafiken och att även den kända Komikern kan ha riktigt mörka dagar. Människor är mångfasseterade - Liksom du. Embrace it!