Öppenhetsskola med George Costanza

03.02.2015 23:35

”If every instinct you have is wrong then the opposite would have to be right"

- Jerry Seinfeld till George när George uppgivet berättar för Jerry att allt i hans liv är skit. 

 

www.youtube.com/watch?v=cKUvKE3bQlY

 

 

Vad citatet och klippet ovan är tänkt att illustrera är ett begrepp som jag tycker är mycket lockande i teorin – men svårt att leva efter. Radikal öppenhet. Vad är radikal öppenhet? 

 

 ”Radical openness is more than awareness—

it is actively seeking the things one wants to avoid 

or may find uncomfortable in order to learn.”

 

”It involves purposeful self-enquiry and 

cultivating a willingness to be “wrong” 

- with an intention to change if needed.” 

 

George försöker sig i avsnittet ”The opposite” på något som jag tycker påminner om radikal öppenhet. Han har kommit till en punkt i livet där han inser att alla de val han gjort varit helt fel. Så han provar en annan väg – motsatsen.

Det är svårt att göra motsatsen och tänka i nya banor. En anledning är att cirka 90% av tankarna vi tänker idag tänkte vi också igår. Vi är ofta slentrianmässiga i våra tankegångar och kanske också i vårt sätt att leva. Exempel: Om vi tänker på blodpudding som äckligt (trots-att-när-vi-senast-åt-det-i-skolmatsalen-och-tyckte-att-det-var-okej-men-slutade-när-vi-kom-på-att-huvudingrediensen-var-blooood) så kommer vi antagligen inte ge denna järnfyllda rätt en ny chans.

Det är förvisso tur att vi har förmågan att vara ospontana och o-öppna i våra tidspressade liv - det skulle vara mycket energikrävande, frustrerande och ta väldigt lång tid att ta sig fram i vardagen om vi inte hade viss ordning på vårt tankeliv och beteende. Vad hade hänt om du plötsligt förhöll dig radikalt öppen gentemot din cykel på morgonen? Hade du försökt klura ut nya sätt att cykla på den till skolan eller arbetet? Eller ta en helt ny väg? Nja, kanske inte. Det hade antagligen inte gjort ditt liv så mycket rikare. Men att däremot förhålla sig radikalt öppen till människor, eller komplicerade situationer kan kanske vara en god idé (förhoppningsvis blir du positivt överraskad). 

Din Hemläxa: När du nästa gång träffar någon person du redan tycker dig ha fog för att tycka "si eller så om" – prova radikal öppenhet. Det behöver inte betyda att du gör tvärt om mot vad du vanligtvis gör, men en mer nyanserad approach kan hjälpa till att omvärdera rådande uppfattning. Vem vet, kanske leder det till att du träffar du din nya George, Jerry, Elane eller KRAMER? 

 

Kram

Linnea