Svårt att spara? SE HIT! Döp om ditt sparkonto!

11.12.2014 06:58

RÄTTA MIG OM JAG HAR FEL MEN...

... Julklappspengar är "utöver"  (I vårt kontantlösa samhälle är fysiska kontanter sällsynta och praktiskt taget skriiiiiker *spendera mig spendera mig!!!*) 

Skatteåterbäringen liknar känslan av en lottovinst. 

Helgjobbet med OB-tillägg, är en missad utgång på krogen, som "nu j*vlar ska löna sig".

20 % rabattkupongen, vilket kap! De intjänade slantarna blir en fika. 

Csn bidraget som konsekvent är extra fett i januari = fest eller januari-rean

Allt, när hyran är betald, maten köpt och vinet inhandlat, är "bra jobbat", time to spend!

Listan kan göras lång, över pengar som vi i vår hjärna lägger under ”mentala konton” som Övrigt, shopping, fika, fotbolls-öl eller kanske vin med tjejerna på stan? Och det är inte konstigt, vår hjärna fungerar så. Flera banker har gett oss samma möjlighet att döpa om våra konton även hos dem, till vadän vi önskar. "Res-konto", "mat-konto", "kläd-konto", "hus-konto" är några förslag. Alla pengar ska öronmärkas. Vår hjärna, och internetbanken, delar upp, strukturerar och gör något så abstrakt som pengar, mer förståeligt och användarvänligt.

Vad är fel med det då!?

Ingenting. Men, våra konton som vi så väl behöver, kan behöva ses över och kanske till och med ifrågasättas då och då. Varför har du vissa mentala konton och varför saknar du andra? Vilka pengar sätter du in var?

 Men framförallt - varför nallar du på ”spar-kontot”?

  Det är bra att spara, det vet vi. Eller tror vi. Inför tuffare tider och oförutsedda händelser. Men det är ju så svårt. Den där oförutsedda händelsen kanske aldrig inträffar. Tuffare tider? Jag har det ju bättre än någonsin! Så när du nästintill på autopilot tagit dig till mellandagsrean och står där julmatsstinn och svettig, med julklappspengen i din ena hand och party-klänningen i den andra: What do do?!

Såhär. Situationen med klänningen är sjukt jobbig. Jag fattar! Ditt inre skriker efter känslan av det skira tyget mot din hud, hur galet snygg du kommer att bli och det lyckliga livet du alltid drömt om som snart kan realiseras (okej lite raljerande, men ni fattar). Allt detta, bara en betalning bort! Att välja bort det liv ditt kreativa inre precis skapat - känns både dumt och tråkigt. 

Jag tror inte att du behöver klänningen. Du kan göra något mycket bättre med pengarna (Spendera dagarna med dina nära och kära i stället). Du behöver alltså en plan. Så; nu kommer den magiska lösningen. Och den är enkel. Döp om ditt spar-konto, både det mentala och det på din internetbank. För just "spara" kunde lika gärna benämnas "j%troi7#2erh0*oi". Din hjärna tycker antagligen att dessa två begrepp är ungefär lika svårtolkade och vaga. Istället, vad Drömmer du om? Är det att starta ditt eget företag? Jobba halvtid som modebloggare? Kunna bo på varmare breddgrader på äldre dagar? För vet du, sparande är inte likhetstecken med pensionssparande. Något som inträffar om evigheters evigheter. Sparande kan förverkliga drömmar, om bara några år. Din ekonomi är en helhet, och ditt sparande (Nej förlåt, ditt megaframgångsrika framtida företag eller vindsvåning med takbjälkar) är en del av den. Så - nästa gång skatteåterbäringen kommer, pengar som är dina och INTE en lottovinst, våga spara en del under kategorin "framtida dröm". Pengarna har redan förvaltats under en lång tid utan att du saknat dem. Fortsätt då att förvalta dem ett tag - tills dess att du verkligen behöver dem.

-

Ps. Men om jag får restskatt då tänker du? Har du sparat kontinuerligt är restskatten ingen match, utan du ligger steget före och har en hacka som täcker detta. Inget dyrt sms-lån för dig inte!

Lästips för julens lata dagar är Daniel Kahneman – Tänka snabbt och långsamt. Det var tack vare denna bok jag fick upp ögonen för ”mentala konton”.